FAQ - Tips & Tricks


 

Størrelsesguide

Indtil 12 mdr:  Baby (2 kg, 70x100 cm)

1 - 1,5 år:           Baby eller Junior

1,5 - 6 år:         Junior (3,5 kg, 100x140 cm)

 

Hvis dit barn har en alder på 1-1,5 år, kan både babydynen og juniordynen være det rigtige valg, og her gør følgende forhold sig gældende:

Barnevogn:  Babydynen passer perfekt til barnevognen, så hvis du ønsker at anvende tyngdedynen til dagslure vil baby-størrelsen være det rigtige valg.

Tremmeseng:  Hvis dit barn stadig sover i tremmeseng, vil babystørrelsen være det rigtige valg, fordi babydynen har en passende størrelse til sengen, hvorimod juniordynen typisk bliver for stor.
Nogle børn anvender baby-tyngdedynen helt indtil 2-års alderen, men typisk vil barnet have behov for at skifte til junior størrelsen omkring 1,5 år.
Juniorseng:  Når dit barn rykker over i en større seng, evt. en juniorseng, vil juniorstørrelsen være det rigtige valg, fordi babydynen bliver for lille til den større seng.

Selvom juniordynen er tungere (3,5 kg) har den faktisk ca. samme vægt som babydynen per arealenhed, fordi arealet er større. Da dynen er designet, så fyldet er jævnt fordelt i små felter over hele dynen vil et større barn mærke tyngden mere end et mindre barn, så derfor kan barnet så at sige vokse i dynen. Derfor kan det for nogle børn være det rigtige valg at benytte junior-tyngdedynen helt fra ca. 1-års alderen.

Vores egne erfaringer: Vores datter skiftede fra baby-tyngdedynen til junior-tyngdedynen, da hun var 1,5 år gammel, i forbindelse med at hun skiftede fra tremmeseng til juniorseng. Her var babydynen for lille til at fylde sengen ud og overgangen gik uden tilvænning, da hun var vant til at benytte baby-tyngdedynen.
Vores søn på 2 år sover stadig trygt og godt med sin baby-tyngdedyne i tremmeseng, og vi har ingen plan om at ændre på det foreløbigt - For med børn ændrer man ALDRIG på noget, der går godt 😊.


Er tyngdedynen produceret af bæredygtige og miljøvenlige materialer?

Vores tyngdedyne er syet af bæredygtig Øko-tex certificeret bomuld af den højeste kvalitet, og både af hensyn til dit barn - men også af hensyn til miljøet - har vi bevidst valgt naturlig ufarvet Øko-tex bomuld. Det er din garanti for at vores tekstil er helt fri for overskudsfarve eller anden skadelig kemi.
Fyldmaterialet i vores tyngdedyne består af plastgranulat, som er markedets mest effektive fyldmateriale i forhold til at dæmpe den motoriske uro. Den nøje udvalgte plastgranulat er af højeste klasse og certificeret "food-grade" - dvs. plastmateriale der er godkendt til at være i nærkontakt med fødevarer, typisk som emballage til mad og drikke. Læs mere om vores bæredygtige materialer her.

Der er derfor ingen risiko for afsmitning, og vi kan garantere, at vores produkter er helt fri for skadelige indholdsstoffer.


Kan tyngdedynen anvendes til varme børn?

Dynens nøje udvalgte fyldmateriale er i sig selv temperaturregulerende, og vi betegner vores tyngdedyne som en sval dyne, der passer rigtig godt som helårsdyne og i særdeleshed til "varme" børn. Tyngdedynernes isoleringsevne er testet af Teknologisk Institut og har en TOG-værdi på 1,0 (en normal dundyne har en TOG-værdi på ca. 3-4).

Vi kan også anbefale vores baby-tyngdedyne til brug i barnevognen, hvor vi selv har anvendt den med stor succes gennem hele sæsonen – endda selv på varme sommerdage. I tilfælde af at tyngdedynen er for kølig til dit barn, kan det være nødvendigt at placere en tynd dundyne over tyngdedynen eller alternativt iføre barnet varmt nattøj.

Vores egne erfaringer: Vi har selv stor succes med at placere tyngdedynen sammen med en tynd dundyne i samme dynebetræk for at opnå det praktiske ved kun at have "en" dyne. Tyngdedynen skal placeres nederst i betrækket for at opnå den ønskede beroligende effekt, som følge af tyngdedynens direkte berøring med barnets hud. Børns varmebehov kan variere, og eksempelvis har vores datter nogle gange en dundyne i betrækket om vinteren, mens vores yngste søn har rigelig med varme fra tyngdedynen hele året.


Hvordan virker tyngdedynen?

Tyngdedynen virker beroligende på barnets nervesystem, hvilket giver en lettere og mere rolig indsovning samt en mere dyb og tryg søvn med færre opvågninger til følge. Den beroligende effekt opstår ved aktivering af kroppens primærsanser, som svarer til den stimuli barnet opnår ved berøring, beroligende massage eller blide tryk på barnets muskler og led, som ofte anvendes af forældre for at hjælpe barnet med at falde til ro. Til forskel giver tyngdedynen giver ydermere den beroligende effekt gennem hele natten - time efter time.

Læs mere omkring sansestimulering og videnskaben bag tyngdedynen her.

Vores tyngdedyne har derfor også særlig god effekt på det motorisk urolige barn, som typisk falder helt til ro når dynen lægges tungt og trygt hen over barnets krop. Ligeledes har vores tyngdedyne også god effekt på overstimulerede og højsensitive børn, som kan ”sænke skuldrene” ved oplevelsen af at tyngdedynen giver barnet en tryghed på lige fod med at blive holdt om eller ”krammet”.

Vores egne erfaringer: Selv er vi udstyret med to børn, som er udfordret på søvnen - men på hver deres måde. Vores datter (3 år) er karakteriseret som højsensitiv og bliver let overstimuleret. Derfor kæmper hun, som så mange andre børn, med "tankemylder" ved sengetid. Tyngdedynen hjælper hende med at få fokus væk fra de mange tanker, og gør hende i stand til at finde ro og i sidste ende hengive sig til søvn. Vores søn (1 år) er derimod meget motorisk urolig, og ben og arme pisker rundt i sengen – lige indtil tyngdedynen bliver lagt tungt og trygt over ham, som, kombineret med massage og blide tryk på benene, får ham til stille og roligt at hengive sig til søvn.  


Er tyngdedynen støjsvag?

Dynen er yderst støjsvag og faktisk larmer vores tyngdedyne mindre end en dundyne, når barnet bevæger sig under dynen - til stor glæde for både børn og forældre.

Vores egne erfaringer: Vores datter har altid været meget lydfølsom og særligt som baby vågnede hun af de mindste lyde, fx knirkende gulv eller en dør der lukkes. For vores datter har det været afgørende at udvikle en støjsvag dyne for ikke at forstyrre hendes søvn.


Hvorfor vælge Tyngdedynen byJuhl?

Hos Tyngdedynen byJuhl mener vi, at ALLE familier skal have mulighed for at få glæde af en effektiv tyngdedyne af højeste kvalitet. Derfor prissætter vi også vores tyngdedyner yderst ”børnevenligt”, og vi er stolte over at kunne tilbyde markedets laveste pris på en granulat-klasse tyngdedyne.


Hvordan vasker jeg tyngdedynen?

Dynen kan vaskes ved 60 grader og lav centrifugering - gerne skånevask - og lufttørres liggende vandret på fx et tørrestativ. Vores tyngdedyne tørrer meget hurtigt, da fyldmaterialet ikke er vandsugende, og heller ikke klumper sammen, som man kender det fra vask af dundyner. Vi anbefaler at bruge dynebetræk om dynen for at mindske slid og behov for vask, da tyngdedynen ikke bør vaskes unødigt, pga. slid på stoffet som følge af tyngdedynens vægt.


Kan min nyfødte baby anvende tyngdedynen?

Det er vigtigt, at dynen ikke er for tung for et spædbarn, fordi en for stor vægtpåvirkning i yderste konsekvens kan hæmme barnets blodcirkulation og vejrtrækning. Derudover er det vigtigt, at baby skal kunne sparke dynen af i tilfælde af ubehag – fx for høj temperatur. I samarbejde med søvneksperter og Sikkerhedsstyrelsen har vi derfor fastsat en minimumsgrænse på 6 mdr og ca. 5-6 kg kropsvægt for brug af baby-tyngdedynen for at være helt sikre på at barnet ikke lider overlast. Det er vigtigt, at barnet observeres nøje i opstartsperioden for at sikre, at barnet ikke oplever gener forbundet ved introduktion af dynen, og af sikkerhedsmæssige årsager skal du sikre dig, at barnet er i stand til at sparke dynen af ved egen kraft.


Kan tyngdedynen anvendes i barnevognen?

Vores baby-tyngdedyne passer størrelsesmæssigt helt perfekt til barnevognen og pga. fyldmaterialets temperaturregulerende egenskaber, kan dynen med fordel benyttes i barnevognen selv på varme sommerdage.

Vores egne erfaringer: Vi har selv benyttet vores baby-tyngdedyne i barnevognen både sommer og vinter. Tyngdedynen virker dejlig sval på de varme sommerdage, og i vinterhalvåret har vi med fordel kombineret voksipose og tyngdedyne for at opnå en passende temperatur på de kolde dage. 


Passer tyngdedynen i standard dynebetræk?

Både baby- og junior-tyngdedynerne er syet i standardmål (hhv. 70x100 cm og 100x140 cm), som passer til helt almindelige dynebetræk.


Hvordan introduceres tyngdedynen?

Tyngdedynen kræver lidt tilvænning hos de fleste børn fordi vægten på kroppen føles uvant, og typisk kræver et større barn mere tilvænning end en lille baby, fordi det større barn typisk er mere kropsbevidst. Langsomt vænnes barnet til tyngdedynens stimuli, og efter en periode på typisk 7-14 dage oplever barnet at det føles rart at ligge under dynen, hvilket fører til lettere indsovning og færre opvågninger.              

Baby-tyngdedynen kan derfor som oftest introduceres uden særlige tiltag, præcis som var det en almindelig dundyne. Der er dog stadig en opstartsperiode, hvor du måske vil opleve, at dit barn sparker dynen af i puttesituationen. Her anbefaler vi blot, at du bliver ved med at lægge dynen over barnet, og gerne i kombination med kropsberøring, massage eller blide tryk på muskler og led.

Junior-tyngdedynen kræver lidt mere introduktion, hvis ikke barnet tidligere har sovet med en tyngdedyne, fordi det 1-6 årige barn er væsentligt mere kropsbevidst og viljestærkt. Her anbefaler vi, at du forbereder barnet på skiftet til den nye tyngdedyne i situationer hvor barnet har overskud og er i godt humør – dvs. typisk ikke lige før sengetid. Du kan de første gange introducere tyngdedynen med et kendt dynebetræk på, så barnet får mulighed for at se dynen lidt an, gerne i forbindelse med højtlæsning eller anden nærvær, så barnet forbinder den nye tyngdedyne med tryghed. Senere kan du gradvist introducere dynen om natten, så du optrapper brugen over en periode på 2-3 dage, og meget gerne i kombination med barnets velkendte dyne, så barnet får oplevelsen af aktivt at vælge tyngdedynen til fremfor at blive tvunget ud i et skifte. Herefter kan du begynde at lægge tyngdedynen på kroppen når barnet sover, for på den måde at intensivere brugen.


Hvordan sørger jeg for, at barnet kan sove trygt under tyngdedynen?

Vores tyngdedyner er testet af Teknologisk institut efter gældende dansk standard og efterfølgende godkendt af Sikkerhedsstyrelsen.

Det er vigtigt, at barnet observeres nøje i opstartsperioden for at sikre, at barnet ikke oplever gener forbundet ved dynen – herunder for høj temperatur eller besværet vejrtrækning. Dit barn skal derfor selv være i stand til at sparke dynen af ved egen kraft i tilfælde af ubehag. Anvendelse af tyngdeprodukter sker på eget ansvar.


Hvordan undgår jeg, at mit barn sparker tyngdedynen af?

Nogle børn har det svært med at have en dyne over sig, og oftest er det fordi, barnet ønsker at kunne bevæge benene frit. Hvis dit barn har tendens til at sparke dynen af efter kort tid, anbefaler vi derfor, at du placerer tyngdedynen på tværs af barnets krop, så ben og fødder er udenfor tyngdedynens påvirkning under indsovningen. Når du undlader at placere tyngdedynen over barnets ben, føler barnet sig ikke fikseret og oplever stadig tyngdedynens beroligende effekt på arme og mave/ryg. Hos de fleste børn kan dynen med fordel placeres over fødderne, når barnet sover tungt, mens løsningen for nogle børn er, at lade barnet sove med benene udenfor dynen gennem hele natten.

Vores egne erfaringer: Vores yngste søn har det svært med følelsen af at have benene fikseret, så han ligger med dynen på tværs over sig hele natten med benene udenfor dynen, og finder ro ved tyngdedynens påvirkning på resten af kroppen.


Hvordan forholder jeg mig, hvis mit barn bliver ked af det ved putningen?

Det er helt normalt at et barn bliver utilfreds under sengelægningen, hvilket også kan involvere gråd, og det vigtigste du kan gøre er at være der for dit barn. Derfor er det ofte nødvendigt, at du bliver ved siden af dit barn under HELE putningen - også selvom det tager flere timer i perioder. Du kan give nænsom massage og blide tryk på dit barns krop, hvilket giver barnet tryghed og lyst til at ligge ned i sengen. Hvis dit barn er meget motorisk urolig, kan det give god effekt at målrette massage/tryk på muskler og led på barnets arme og ben, fordi det ofte får barnet til at ligge roligt. Et andet godt trick er at nulre øreflippen på dit barn, da det udskiller hormonet oxytocin, som er med til at få barnet til at falde til ro. Dit barn bliver beroliget af at høre din blide stemme og af at du forholder dig roligt - også selvom situationen kan være meget frustrerende. Det kender vi alt til, for vi har nemlig selv stået i din situation.

Vores egne erfaringer: Vores egne børn har nydt godt af blid kropsmassage og ofte bare det at blive holdt i hånden under indsovningen. Særligt vores yngste søn, som er meget motorisk urolig, falder som oftest til ro ved at fokusere massage og tryk til ben og fødder, mens han ligger med tyngdedynen over resten af kroppen.   


Nogle børn har mere uro i kroppen end andre, og hvis der fortsat er meget energi, der skal "brændes af", kan løsningen fint være at barnet får lov at mosle rundt i tremmesengen, såfremt at barnet ikke er ked af det. Det er muligt, at du er nødt til at være ved siden af dit barn for at undgå at dit barn bliver ked af det. Efter noget tid er trætheden ved at indfinde sig hos barnet, og du kan på ny forsøge at lægge barnet ned i sengen og putte tyngdedynen henover barnets krop.

Vores egne erfaringer: Vores yndste søn rejser sig ofte op i sengen, men ender til sidst med at blive mere rolig, hvis han får lov at være "aktiv" inde i sengen med højt humør. Herefter har vi stor succes med, at at ben og fødder er udenfor tyngdedynen til at starte med, hvorefter vi kan massere og trykke på muskler og led på ben/fødder. Sådan finder han ofte roen.


 

Trustpilot